گروه 4جامعهشناسی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) قم
در ادامه مباحث جامعه شناسی دین، امروز یک سایت خوب برای آشنایی با آثار وبر خصوصا در حوزه جامعه شناسی دین را خدمت شما معرفی می کنم:
http://www.ne.jp/asahi/moriyuki/abukuma
رهیافت های وبر به دین،
متون وبر درباره دین
و روش شناسی وبر در آثارش، در این سایت موجود است.
امکان جست وجوی موضوعی هم در سایت فراهم است.
با توجه به اینکه در ترم جاری، درس جامعه شناسی دین را می گذرانیم، از این به بعد سعی می کنم در این زمینه آثاری را به شما معرفی نمایم. نوشتار زیر، مصاحبه ای است در موضوع جامعه شناسی دین که از سوی روزنامه همشهری با دکتر منوچهر آشتیانی صورت گرفته است. دکتر آشتیانی تحصیلات خود را با دو درجه دکتری در جامعه شناسی و فلسفه به پایان رسانده است. برای دوستان روشن است که ذکر این مصاحبه در وبلاگ، به معنای تایید کامل مطالب آن نخواهد بود. و صرفا برای آشنائی شما با دیدگاه صاحب نظران این عرصه ارائه می گردد.
* جامعه شناسی دین چیست و حدود و چارچوب آن چگونه تبیین می شود؟
در خانواده تقریباً نود رشته ای جامعه شناسی، دو رشته اهمیت بسیار دارد: یکی جامعه شناسی شناخت و دیگری جامعه شناسی دین. متأسفانه هر دو رشته، بیشتر از شاخه های دیگرجامعه شناسی مهجور مانده اند. درباره شاخه های دیگر جامعه شناسی توده عظیمی از کتاب و رساله وجود دارد،امادرجامعه شناسی دین با توقف عجیبی روبه رو می شوید. این کمبود البته دلایل تاریخی دارد. در ایران این کمبود مضاعف است؛ یعنی در ایران، به جز چند کتاب که این اواخر ترجمه شده است، نه فقط کتابی درباره جامعه شناسی دین نداریم ،بلکه هم خیلی دیر وارد بحث مربوط به آن شده ایم و هم خیلی بد و تقلیدی.ادامه مطلب...
شهادت مظلومانه رئیس مذهب جعفری، امام صادق (ع) را به پیشگاه آقا امام زمان (ع)، نایب آن حضرت، و همه شیعیان تسلیت عرض مینمائیم.
خداوند ما را جعفری واقعی قرار دهد.
فوکو در تبارشناسی، به رابطه دانش و قدرت میپردازد. قدرت، دانش مدنظر خود را تولید میکند و دانش نیز به قدرت خدمت میکند. در این فرایند، دانش به جایی میرسد که افراد در برابر آن زانو زده و به اعتراف میپردازند.
یکی از پدیدههای اجتماعی ایران که بسیار مهم بوده و تحت این نظریه قرار میگیرد، تعرفههای ناعادلانه و ارتجاعی است که از سوی نظام پزشکی اعمال میشود. به عبارت دیگر نظام پزشکی طی یک فرایندی برنامهریزی شده، مانع از افزایش تعداد پزشکان شده و پس از ایجاد این زمینه، تعرفههای ظالمانه را وضع میکند؛ از طرفی پزشکان نیز در تقویت جایگاه نظام پزشکی تلاش میکنند. حتماً میدانید که افراد حاضر در نظام پزشکی، خود نیز در جرگه پزشکان هستند و این تعرفهها با منافع آنان ارتباط مستقیم دارد.
البته اینکه تعرفهگذاری لازم است، حرفی نیست اما اینکه در این تعرفه صرفاً منافع یک طرف (یعنی پزشکان و آن هم به صورتی کاملاً غیر منصفانه) تأمین شود، بسیار تأسفآور است. یادآوری این نکته لازم است که نظام پزشکی تقریباً به صورت خصوصی است و فعلاً منظور ما از قدرت، قدرت رسمی نظام نیست.
حال سؤالی فقهی مطرح میشود و آن اینکه آیا این تعرفهها به این دلیل که غیر واقعی هستند، حلال محسوب میشود؟ پاسخ منفی است و حرام بودن چنین تعرفهای قطعی است؛ حال شاید بگویید که مریض اختیار دارد که به پزشک مراجعه نکند؛ در پاسخ باید گفت: از آنجا که چنین امکانی نداشته و رقابتی وجود ندارد، هم مراجعه بیمار و هم معالجه از سوی پزشک لازم و ضروری است. از این رو هیچ راه فراری وجود ندارد و تعرفههایی که پزشکان دریافت میکنند، از باب اکل مال بالباطل خواهد بود.
عاملیت،ساختا ر
مکاتب فکری اعم ازجامعه شناختی وفلسفی ازجهت توجه به کنش فردی یا تبیین ساختاری معمولابه دودسته ئ مقابل هم تقسیم میشوند.یکدسته به کنش فردی اهمیت داده وتوجه کمی به تبیین ساختاری نشان میدهندودسته دیگر برعکس.درمیان مکاتب دسته اول تعامل گرایی نمادین بیشترین تاکیدرادرتوجه به زندگی اجتماعی به مثابه عملکردفعال کنشگران آگاه وقصدمندداشته است.میدامراجتماعی راچیزی جزدیگری تعمیم یافته نمیداند.ادامه مطلب...
برا
مطالعات فرهنگی
مطلعات فرهنگی به معنی دقیق اصطلاح یک رشتۀ علمی نیست،روش شناسی تعریف شده ندارد وحوزه های مطالعاتی آن نیزروشن ومشخص نیستند.مطالعۀ فرهنگی مطالعۀ فرهنگ معاصر است ولی این هم راهگشانیست چون میتوان آن را به شیوه های مختلف تحلیل کرد.
برای معرفی صورت های تحلیلی این رشته به دوویژگی اشاره میکنیم که درزمان ظهوراین رشته دربریتانیا وجه شاخص آن راتشکیل میدادند:ویژگی اول مطالعات فرهنگی توجه اصلی آن به ذهنیت(سوبژه )بود یعنی مطالعۀ فرهنگ باتوجه به زندگیهای فردی صورت می گرفت.واین یعنی گسست ازعینی گرایی(ابژه)ادامه مطلب...